Fosószilva/mirabolán,lotyószilva/ befőtt ,lekvár

2015.07.19 12:12

kaldeneker.hu/kaldeneker/blog/mirabella-lotyoszilva-mostohagyumolcs-lekvarnak-kompotnak-palinkanak.html

sokszinuvidek.hu/Kiemelt-cikkeink/2631-H%C3%A1zi-finoms%C3%A1gok-a-mostohak%C3%A9nt-kezelt-loty%C3%B3szilv%C3%A1b%C3%B3l#.Ue5tFWZmIds.facebook

Lotyókompót télire
Töltsünk meg teljesen teli 6-7 deciliteres befőttes üvegeket az alaposan megmosott mirabolán szilvákkal. Kanalazzunk rá mindegyikre 6-7 evőkanál cukrot, majd öntsük fel teljesen teli vízzel.

Zárjuk le a tetejét jól, és tegyük egymás mellé egy Nagy fazékba vagy lábasba. Olyan edényt válasszunk, amibe ha beletesszük az üvegeket, még fel tudjuk a nyakáig vízzel önteni. Öntsük fel vízzel a nyakáig a fazekat, majd tegyük a tűzre.

Fedjük le fedővel, és forrástól számítva, kis lángon főzzük (dunsztoljuk) még tíz percig. tíz perc elteltével kapcsoljuk le a lángot, és hagyjuk a fazékban kihűlni. A kihűlt befőtteket szép sorjában betehetjük az éléskamránkba. Én nem használok hozzá tartósítószert, sosem romlott el még idáig egy üveggel sem.